Posted | 0 comments

https://4biz2.biz/pl/advertisement/list/towary/prasy?sector=1907

Żywność ekologiczna w Polsce zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Niestety, jest ona droższa od zwykłej żywności, co odstrasza wielu konsumentów. Warto jednak zastanowić się czy to cena czy jakość produktów ma większe znaczenie zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod uwagę aspekty zdrowotne.

Warto zacząć od tego, czym różni się żywność ekologiczna od zwykłej, kupowanej w supermarketach. Podstawową równicą jest sposób jej uprawy. Rolnictwo ekologiczne całkowicie wyklucza wykorzystywanie pestycydów oraz sztucznych nawozów, które bardzo źle wpływają na nasze zdrowie, a także na wartości odżywcze produktów.

Tego typu rolnictwo nie wpływa również negatywnie na środowisko naturalne, a wręcz przeciwnie. Wykorzystywane nawozy naturalne podlegają recyklingowi, dzięki czemu nic w naturze się nie marnuje. Ponadto żywność ekologiczna opisywana jest za pomocą wielu certyfikatów i musi spełniać liczne wymogi, dzięki czemu możemy być pewni, że jest zdrowsza niż zwykła.

Kupując polskie produkty z upraw ekologicznych wspieramy także rozwój lokalnego rolnictwa, co jest bardzo ważne pod względem ekonomicznym dla naszej gospodarki. Może więc warto zastanowić się w sklepie, jaki rodzaj produktów będziemy podawać naszym najbliższym, by wspomóc ich zdrowy tryb życia.